Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 13:27

9 βήματα για το redesign της ιστοσελίδας σου

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτή την εποχή λίγο πολύ όλοι έχουμε στο μυαλό μας την αλλαγή! Από Σεπτέμβριο θέτουμε στόχους και αλλάζουμε, έτσι ώστε να βελτιωθούμε και να αυξήσουμε τα κέρδη της επιχείρησής μας! Ένα πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την αύξηση ενός brand είναι η ιστοσελίδα του. Κακά τα ψέματα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν σωστή ιστοσελίδα, θεωρoύνται ξεπερασμένες και σε λίγα χρόνια πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν. Ο ανασχεδιασμός της ιστοσελίδας λοιπόν, που αντιπροσωπεύει την επιχείρησή σου (website redesign), μπορεί να σου ακούγεται ως κάτι περίπλοκο. Δεν θέλει όμως κόπο, μονάχα κάποια "έξυπνα" βήματα για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά! Πάμε να δούμε λοιπόν τα βήματα που ακολουθούμε στην Entropia έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αποκτήσουν μια δυνατή παρουσία online! 

1ο Βήμα: Καθορισμός των στόχων που θα εξυπηρετεί το website

Συχνά λαμβάνουμε αιτήσεις συνεργασίας από επιχειρήσεις που θέλουν να ανανεώσουν το website τους γιατί είναι παλιό. Παρότι αυτή είναι μια πολύ καλή αιτιολογία, είναι γνωστό ότι βασικός στόχος κάθε επιχείρησης είναι η αύξηση των πωλήσεών της. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας απλά την αισθητική ενός site. Το website redesign θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τους στόχους τους οποίους θέλουμε να πετυχαίνει το εκάστοτε site. Θέτοντας τους στόχους και επικοινωνώντας τους με την ομάδα έργου που θα το αναλάβει θα μπορέσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο θα τους εξυπηρετεί.

2ο Βήμα: Αξιολόγηση του περιεχομένου του ήδη υπάρχοντος website

Το επόμενο βήμα αφού οριστούν οι στόχοι ενός website είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου ενός website. Βάσει της αξιολόγησης θα αφαιρεθεί το άχρηστο περιεχόμενο και θα αντικατασταθεί με νέο όπου χρειάζεται, ώστε η επόμενη έκδοση του site σας να είναι ακόμα καλύτερη.


3ο Βήμα: Δημιουργία Buyer Personas

Με τον όρο «Buyer Personas» περιγράφουμε τις διάφορες κατηγορίες κοινού στις οποίες απευθύνεται η εκάστοτε εταιρεία και το site της. Αυτή η κατηγοριοποίηση σας βοηθά να γνωρίζετε σε ποιον απευθύνεστε και άρα να καθορίσετε τους τρόπους με τους οποίους θα τον προσελκύσετε τόσο λεκτικά όσο και εικαστικά προκειμένου να επιτύχετε μια πώληση ή μια συνεργασία ή οποιονδήποτε άλλο στόχο έχετε ορίσει.

4ο Βήμα: Δημιουργία User Journeys

O κάθε επισκέπτης του website σας θα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο «ταξίδι», μια συγκεκριμένη διαδρομή που έχει καθοριστεί από πριν, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια επιθυμητή ενέργεια- για παράδειγμα από απλός επισκέπτης να μετατραπεί σε lead.  Αυτή η διαδρομή ονομάζεται «User Journey» και περιέχει 3 βασικά στάδια που ακολουθούν την εξής λογική: Στάδιο Συνειδητοποίησης (Awareness), Στάδιο Μελέτης/Αξιολόγησης (Consideration), Στάδιο Απόφασης (Decision). To περιεχόμενο του site σας θα πρέπει να εμπίπτει σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και να οδηγεί από το ένα στάδιο στο επόμενο.

5ο Βήμα: Σχεδιασμός της βασικής δομής του website

Τουλάχιστον στην πρώτη φάση του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας σας είναι καλό να εστιάσετε στα στοιχεία αυτά που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες για τους επισκέπτες του site σας και θα ενισχύσουν την εμπειρία τους.

6ο Βήμα: Επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας CMS για τις ανάγκες του website

Η χρήση της κατάλληλης πλατφόρμας διαχείρισης περιεχομένου (CMS) σας επιτρέπει να ανανεώνετε το περιεχόμενό σας εύκολα και γρήγορα, χωρίς να έχετε ειδικές γνώσεις. Πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται CMS πλατφόρμες οι οποίες απλοποιούν τις διαδικασίες στο ελάχιστο.

7ο Βήμα: Σχεδιασμός πλοήγησης

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η πλοήγηση στο website. H δημιουργία sitemap, ενός χάρτη-οδηγού για τα περιεχόμενα του website σας, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη δομή του.


8ο Βήμα: Δημιουργία mockups.

Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δημιουργούνται τα mockups τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα που θα έχει το website όταν υλοποιηθεί. Επάνω σε αυτά μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και αλλαγές οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και την αισθητική του site.


9ο Βήμα: Δημιουργία νέου περιεχομένου.

Παράλληλα με το 8ο βήμα ξεκινά και η δημιουργία περιεχομένου, κειμένων και εικαστικών


Ο ανασχεδιασμός μιας ιστοσελίδας είναι ένα μεγάλο project το οποίο χρειάζεται χρόνο αλλά και μια έμπειρη ομάδα έργου (κειμενογράφος, designer, developer και project manager) να δουλέψει για κάποιο διάστημα αποκλειστικά για αυτό. Αν αναθέσετε την υλοποίησή του εσωτερικά μπορεί μεν να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, όμως δεν θα μπορέσετε να έχετε τη στρατηγική καθοδήγηση και την οργανωμένη εκτέλεση που μπορεί να σας προσφέρει μία εταιρία με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων, όπως η Entropia. Η απόφαση είναι δική σας… και μπορείτε να την πάρετε αφού πρώτα δείτε μερικά websites made by ENTROPIA εδώ!

Στο Cherry Blog μπορείτε να διαβάσετε όλα τα νέα της εταιρείας μας, να ενημερωθείτε σχετικά με τα projects που ολοκληρώνουμε καθώς και να διαβάσετε ειδήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας.