Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 13:59

Τα 4 παραγωγικότερα είδη μουσικής για ...το γραφείο!

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ύπαρξη μουσικής στον εργασιακό χώρο είναι κάτι πολύ διφορούμενο και πολλοί εργοδότες το απαγορεύουν ρητά, θεωρώντας πως αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους  από την εργασία τους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι από την άλλη υποστηρίζουν πως ακούγοντας μουσική, εργάζονται πολύ πιο αποδοτικά και αισθάνονται παράλληλα πιο οικεία μέσα το περιβάλλον εργασίας τους. Το πρόβλημα όμως είναι η εύρεση του τέλειου playlist, έτσι ώστε η εργασία να γίνεται πιο ευχάριστη για όλους στο γραφείο. Η επιστήμη έχει μιλήσει και για αυτό, και κατέληξε πως αυτά είναι τα πιο παραγωγικά είδη μουσικής:

1. Κλασσική μουσική 

Μία από τις πιο συχνά αναφερόμενες μελέτες που σχετίζονται με τη μουσική και την παραγωγικότητα είναι το "Mozart Effect", το οποίο υποστηρίζει ότι η ακρόαση του Μότσαρτ για μια σύντομη περίοδο κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει την "αφηρημένη ικανότητα λογικής". Στην μελέτη - υπό την καθοδήγηση των ερευνητών Gordon Shaw, Frances Rauscher και Katherine Ky - συμμετείχαν 36 μαθητές οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η ομάδα 1 άκουσε  Μότσαρτ, ενώ η ομάδα δύο άκουσε μια χαλαρωτική μουσική και η τρίτη ομάδα ήταν σιωπηλή για 10 λεπτά. Μετά την ακρόαση, και οι 36 μαθητές έδωσαν ένα τεστ, στο οποίο η ομάδα που άκουσε Μότσαρτ είχε κατά μέσο όρο μια αύξηση οκτώ έως εννέα μονάδων σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

 

2. Video game soundtracks

Σκέψου: Ένα βιντεοπαιχνίδι απαιτεί μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να παίξεις και να ανέβεις επίπεδα. Για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο οι παίκτες, συνήθως πρέπει να αποφεύγουν παγίδες, να αποφεύγουν εμπόδια και να ανακαλύπτουν μυστικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν. Έτσι η μουσική επιλογή για τα βιντεοπαιχνίδια είναι συχνά πολύ στρατηγική και όχι απλώς βασικά ηχητικά εφέ.

 

3. Ήχοι της φύσης

Σύμφωνα με τα ψυχοφυσικά δεδομένα και την ανάλυση του ηχητικού πεδίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Acoustical Society of America, η ακρόαση "φυσικών" ήχων μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να βελτιστοποιήσει την ικανότητά συγκέντρωσης. Κύματα, πουλιά που κελαηδούν, ρέματα  και άλλα, βοηθούν τους ακροατές να συγκεντρωθούν. Άλλωστε και το Google Home για αυτό έχει εισάγει τέτοιους ήχους  περιβάλλοντος.

 

4. "Ανεβαστικά" τραγούδια 

Έχεις σίγουρα παρατηρήσει όλους τους αθλητές όταν καταφθάνουν στον χώρο διεξαγωγής του αθλήματος τους, να φορούν ακουστικά. Αυτό συμβαίνει διότι ακούγοντας μουσική αισθάνονται πιο δυνατοί και ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Πριν από σημαντικά meetings λοιπόν καλό θα ήταν να ακούσεις μουσική "ανεβαστική" έτσι ώστε να δώσεις ένα γρήγορο boost στον εαυτό σου και να σκίσεις!

 

Στο Cherry Blog μπορείτε να διαβάσετε όλα τα νέα της εταιρείας μας, να ενημερωθείτε σχετικά με τα projects που ολοκληρώνουμε καθώς και να διαβάσετε ειδήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας.