Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 14:51

CES 2018: τι θα δούμε στο μεγάλο τεχνολογικό show του Λας Βέγκας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το 2018, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ξεκινά με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών να δίνουν το πρώτο ραντεβού τους στη CES (Consumer Electronics Show), μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου, η οποία πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας. Η CES 2018 πραγματοποιείται μεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου με τις ανακοινώσεις πάντως να ξεκινούν από σήμερα και να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. 

 

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες και ανακοινώσεις των μεγάλων κατασκευαστών, μίας από τις βασικές τάσεις στη φετινή CES 2018 θα είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI) σε έξυπνα προϊόντα και συσκευές που χρησιμοποιούνται στο σπίτι μας.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια, το αποκαλούμενο Internet of Things (IoT), όπου κάθε είδους συσκευή συνδέεται στο Διαδίκτυο έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα καθώς είναι πλέον πολύ λίγες οι οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες δεν έχουν τουλάχιστον WiFi συνδεσιμότητα.

Το επόμενο βήμα, όπως αναμένεται να φανεί στο Λας Βέγκας, είναι να μπορούν οι καταναλωτές να αλληλεπιδρούν με αυτές τις συσκευές. Επιπλέον, η νέα γενιά των «έξυπνων» συσκευών θα μπορεί να προβλέπει τις ανάγκες του καταναλωτή και να κάνει τις δικές της προτάσεις. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Με την υποστήριξη από τους κατασκευαστές ψηφιακών βοηθών όπως είναι το Google Home και το Amazon Alexa, οι οποίες είναι και οι πιο δημοφιλείς αυτή τη στιγμή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η LG έχει δημιουργήσει ειδικό brand (ThinQ) για τις συσκευές που θα αξιοποιούν εφαρμογές ΑΙ, ενώ και η Samsung εκτιμάται ότι θα κινηθεί πολύ δυναμικά στο συγκεκριμένο κομμάτι, προωθώντας περαιτέρω τον δικό της ψηφιακό βοηθό, ονόματι Bixby. Επιπλέον, ενεργό ρόλο σε αυτή την τάση θέλει να παίξει και η Microsoft με τον δικό της ψηφιακό βοηθό, την Cortana, η οποία αρχίζει να ενσωματώνεται και σε οικιακές συσκευές και στο Λας Βέγκας, μάλιστα, πρόκειται να παρουσιαστεί ο πρώτο «έξυπνος» θερμοστάτης με ενσωματωμένη την Cortana. Σημειωτέον πως η επικοινωνία με όλους αυτούς τους ψηφιακούς βοηθούς γίνεται με τη χρήση φωνητικών εντολών!

Τηλεόραση

Παραδοσιακά, η CES είναι από τις εκθέσεις που δίνεται μεγάλη έμφαση στον τομέα της τηλεόρασης. Η φετινή έκθεση δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση και είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν ουκ ολίγα μοντέλα που θα υποστηρίζουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής 4K και HDR. Όμως, είναι πιθανό να δούμε και τηλεοράσεις που θα υποστηρίζουν την αναπαραγωγή περιεχομένου 8Κ και θα είναι εντός του 2018 εμπορικά διαθέσιμες. Το ερώτημα είναι αναφορικά με το αν θα υπάρξει σύντομα περιεχόμενο με ανάλυση 8Κ αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε να κυκλοφορούν τηλεοράσεις με ενσωματωμένες τεχνολογίες για τις οποίες δεν υπάρχει το αντίστοιχο περιεχόμενο ή είναι περιορισμένο.

Η LG θα δώσει έμφαση και στις OLED τηλεοράσεις, ενώ ορισμένες πληροφορίες υποστηρίζουν πως και η Samsung ετοιμάζεται να παρουσιάσει μία νέα τεχνολογία που ονομάζεται MicroLED και η οποία θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τη δούμε στην πράξη.

Το κομμάτι του ήχου αναμένεται επίσης να έχει ισχυρή εκπροσώπηση με το πιο ενδιαφέρον σκέλος να αφορά τα αποκαλούμενα «έξυπνα» ηχεία για τα οποία το 2018 χαρακτηρίζεται ως η χρονιά τους.

Υπολογιστές

Στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές θα παρουσιάσουν ανανεωμένα μοντέλα χωρίς να αναμένεται κάτι ιδιαίτερο στον τομέα του σχεδιασμού πέραν του ότι τα περιθώρια οθόνης μειώνονται με αποτέλεσμα να βλέπουμε μηχανήματα με 13άρες οθόνες σε υπολογιστές, το μέγεθος των οποίων είναι κοντά σε παλαιότερα μηχανήματα με 11άρες οθόνες!

Επίσης, όλο και περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έρχονται με θύρες USB Type-C αντίστοιχες με αυτές που βλέπουμε σταδιακά και στα smartphones, όπερ σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους ίδιους φορτιστές για smartphones και φορητούς υπολογιστές, όπως, επίσης, η θύρα φόρτισης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνδεση περιφερειακών!

Smart cars

Τα τελευταία χρόνια, η CES είναι μία έκθεση με πολύ δυνατή εκπροσώπηση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που κινούνται και αυτή προς την κατεύθυνση των «έξυπνων» αυτοκινήτων. Τάση που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή και στη φετινή Consumer Electronics Show. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Πηγή: cnn.gr