Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 09:57

Facebook Exploit: Μάθετε τις συνήθειες ύπνου των φίλων σας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το facebook είναι μια social media ιστοσελίδα στην οποία μπορεί κάποιος να δικτυωθεί , να γνωρίσει νέο κόσμο, να βρει χαμένους φιλους και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με την κοινωνική δικτύωση. Δεν χρειάζεται νομίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Όλοι το ξέρουμε/χρησιμοποιούμε.

 

Το θέμα όμως με το facebook και το κάθε facebook είναι το κατά πόσο είναι επιτρεπτό να παραβιαστεί η ιδιωτικότητά μας. Για του λόγου το αληθές σας παρουσιάζουμε την δουλειά του χρήστη του Github sqren που κατάφερε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, με ένα όχι και τόσο "αθώο" τρόπο.

Ο sqren έφτιαξε μια βιβλιοθήκη, την οποία διανέμει ελευθερα στο Github, που μπορεί να συλέγει στατιστικά για την δράση χρήστων στο facebook, που αφορούν το πότε συνδέθηκε, πόσο έκατσε στη σελίδα κτλ. Τα στατιστικά αυτά αναπαριστώνται σε διαγράμματα (timeline) και μπορούν να χρησιμοποιηθουν για τη λήψη συμπερασμάτων σχετικά με τη ζωή του κάθε χρήστη και τις συνήθειες του.

Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος χρήστης του Facebook , χρησιμοποιεί την υπηρεσία κάθε πρωϊ που ξυπνάει και λίγο πριν κοιμηθεί (καθόλου τυχαίο σενάριο τουλάχιστον εμείς αυτό κάνουμε sic !) , μπορούμε εύκολα να δούμε τις συνήθειες ύπνου που έχουν οι φίλοι μας.

 

Μπορείτε επίσης να δείτε το proof of concept Video :

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας :

Δεν είναι έυκολο να διατηρήσουμε την ιδιωτικότητα μας στην εποχή που ζούμε. Αν και το facebook αντέδρασε αρνητικά στη δημιουργία της βιβλιοθήκης αυτής, το πιθανότερο είναι ότι και αυτοί συλλέγουν παρόμοια στατιστικά για στοχευμένες διαφημίσεις κτλ.

Σίγουρα είναι δύσκολο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τέτοια πράγματα. Προσοχή λοιπόν στα check-in , tags, κοινοποιήσεις, location tagging και πάει λέγοντας, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Για τους περιπετιώδεις και τους tech enthousiasts :

Το script καθώς και οδηγίες για τη χρήση του μπορεί να βρεθεί εδώ

 

 

Στο Cherry Blog μπορείτε να διαβάσετε όλα τα νέα της εταιρείας μας, να ενημερωθείτε σχετικά με τα projects που ολοκληρώνουμε καθώς και να διαβάσετε ειδήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας.